kuchnia włoska Kraków

Dobra włoska restauracja – typowe menu

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście kosztują rzadsze potrawy – tortellini, lasagne czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce stosuje włoskie składniki, czy w karcie są też mniej popularne włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność i potrawy z wielu zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.

Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .

Aromatyczne wina włoskie

Jakakolwiek restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Posiłek na włoską modę koniecznie powinien zawierać też wino. Odrobina alkoholu to we Włoszech standard. La grande Mamma Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, musi posiadać szeroką kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film