Polskie restauracje z polską kuchnią

Tradycyjna, lokalna kuchnia to autentyczna bomba kaloryczna, ale nie sposób się oprzeć jej smakom i zapachom. Cała seria mięs, przygotowanych na różnorodne sposoby, zupy, dania mączne, perfekcyjne kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, ziemniaki, i marynowane grzyby oraz ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy wiele elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni rodzimym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, kotletom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są specyficzne dla kuchni? Przystawka, to tatar z surowego mięsa wołowego, śledzie w rozmaitych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

dobra polska kuchnia w Krakowie

Zupy powoli odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak wielokrotnie, w większości wypadków poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, ale jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub ewentualnie żurek na kiełbasie. Drugie danie, szczególnie jeśli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to stereotypowy schabowy z kartoflami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa koniecznie z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona bądź gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona bądź pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka czy też gęś nadziewana jabłkami, i dziczyzna podawana na przeróżne sposoby.