Włoska restauracja Kraków

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz klienci na świecie spożywają na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Włoska restauracja Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie koronne, a nie jako bazowe cukry, które towarzyszą pokarmom jako danie pomocnicze – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest następnym wspaniałym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do schematycznego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!